Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Lisna vaš crvenih gala jabuke (Dysaphis devecta)
Lisna vaš crvenih gala jabuke (Dysaphis devecta)

Na području delovanja RC Vranje zasadi jabuke se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u fazi kraj cvetanja, latice opale do faze plodovi dostigli veličinu do 10 mm (BBCH 69-71).

Vizuelnim pregledom jabuke na mladim vršnim listovima registrovano je prisustvo lisne vaši crvenih gala  (Dysaphis devecta).

Ova lisna vaš se razvija samo na jabuci i prezimljava u stadijumu zimskih jaja na površini stabla ili u pukotinama kore debla ili ramenih grana. Larve se pile u rano proleće u vreme listanja jabuke i ubrzo se pojavljuju odrasle jedinke koje formiraju kolonije na naličju listova. Hrani se isisavanjem sokova iz mladog vršnog lišća. Napadnuto lišće se uvija prema naličju, kovrdža se, stvaraju se gale koje su najpre svetlo zelene kasnije crvene boje. Na oštećenom lišću se smanjuje lisna i asimilaciona površina i prevremeno opada tokom jula meseca.

Proizvođačima se preporučuje da pregledaju zasade jabuke na prisustvo lisnih vaši crvenih gala i ukoliko se uoči njihovo prisustvo na do 10% listova na vršnim letorastima i primene neki od registrovanih insekticida.

RC Vranje nastavlja sa praćenjem štetočina u zasadima jabuke.

 

Comments

There are no comments yet for this post.