Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma
Zdravstveno stanje ozime pšenice i ječma

Na području delovanja RC Vranje usevi ozime pšenice i ječma se, u zavisnosti od vremena setve, nalaze u različitim fazama bokorenja, od vidljivo prvo do peto sekundarno stablo (BBCH 21-25).

Vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma vidljiva su oštećenja u vidu uvenuća i sušenja lisne mase izazvana mrazem koji je, na automatskim meteorološkim stanicama, registrovan u periodu od 12.2. do 17.2. U ovom periodu registrovana je prosečna temperatura od -6,8 0C, a 16.2. zabeležena je minimalna temperatura od -14,20C. Veća oštećenja lisne mase uočena su na usevima iz ranijih i optimalnih rokova setve, dok su usevi iz kasne setve neznatno oštećeni. U našem regionu je u periodu mraza bilo snežnog pokrivača koji je ublažio posledice dejstva niskih temperatura na ozime useve.

Usled oštećenja na listovima teško je sprovesti vizuelne preglede na prisustvo simptoma bolesti. Na usevima ozimog ječma iz kasnijih rokova setve registrovano je prisustvo simptoma mrežaste pegavosti lista ječma (Pyrenophora teres) na do 1% biljaka. Na usevima ozime pšenice iz kasnijih rokova setve nije registrovano prisustvo simptoma bolesti.

Tokom vizuelnih pregleda useva ozime pšenice i ječma registrovano je prisustvo lisnih vaši i cikada (Cicadellidae) u niskom intenzitetu napada, a prisustvo aktivnih rupa od glodara nije uočeno.  

RC Vranje nastavlja sa praćenjem zdravstvenog stanja ozime pšenice i ječma.

Comments

There are no comments yet for this post.