Skip to main content

Vranje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Vranje > Prilozi > Pamukova sovica (Helicoverpa armigera)
Pamukova sovica (Helicoverpa armigera)

Pregledom useva kukuruza registrovano je prisustvo jaja i larvi pamukove sovice na do 10% biljaka.

Pamukova sovica je jedna od najznačajnijih štetočina u našoj poljoprivrednoj proizvodnji. Migratorna je i  izrazito polofagna vrsta. Hrani se sa preko 250 spontanih i gajenih biljnih vrsta, a najveće štete u našoj zemlji pričinjava u usevima kukuruza, paprike, paradajza, duvana, boranije, pasulja, suncokreta i dr.

Larva pamukove sovice

Pamukova sovica polaže jaja na sve nadzemne delova biljaka. Najčešće po jedno, a ređe i u grupicama od 2 do 3 jajeta. Sveže položena jaja su bele boje sa uzdužnim rebrima i poprečnim grebenima između rebara. U toku embrionalnog razvoja, koje u zavisnosti od temperature traje od svega para dana do nedelju dana, menjaju boju u smeđu. Nakon piljenja larve počinju da se hrane lišćem i generativnim organima. Najveće štete pričinjavaju ubušivanjem u plodove raznih biljaka i klipove kukuruza. Takvi plodovi, zaprljani izmetom, gube tržišnu vrednost i podložni su napadu raznih vrsta truleži.

Ubušenje od larve pamukove sovice na kukuruzu

U cilju zaštite useva od pamukove sovice od velikog značaja su  vizuelni pregledi biljaka i utvrđivanje položenih jaja, kao i praćenje njihovog embrionalnog razvoja. Hemijske mere zaštite se preporučuju na početku piljenja larvi nekim od registrovanih insekticida.

Comments

There are no comments yet for this post.