Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Zdravstveno stanje useva strnih žita
Zdravstveno stanje useva strnih žita

Na području rada RC Užice setva ozime pšenice je još uvek u toku, tako da se usevi, zavisno od vremena setve, nalaze u fazi od klijanja  do dva razvijena lista (BBCH 7-12). Setva ozimog ječma je pri kraju, tako da se usevi, zavisno od vremena setve, nalaze u fazi od klijanja do tri razvijena lista (BBCH 7-13).

Vizuelnim pregledom useva strnih žita na punktu Sevojno uočeno je prisustvo krilatih i beskrilnih jedinki lisnih vaši  (Aphididae) na 3-5% biljaka, dok prisustvo cikada (Cicadellidae) nije uočeno.

Lisne vaši usevima mogu naneti direktne štete prilikom ishrane, sisanjem biljnih sokova, i indirektne jer imaju ulogu vektora fitopatogenih virusa, što je naročito destruktivno u ranim fazama razvoja, pa se poljoprivrednim proizvođačima preporučuju pregledi zasejanih parcela radi utvrđivanja prisustva i brojnosti navedenih štetočina.

Obzirom da su registrovane brojnosti  lisnih vaši ispod praga štetnosti, koji u ovoj fazi razvoja iznosi 10% biljaka naseljeno jednom ili više vaši ili cikada, u ovom momentu ne preporučuju se hemijske mere zaštite (EPPO, PP 2/11(1)).


RC Užice nastavlja sa praćenjem useva ozime pšenice i ječma.

Comments

There are no comments yet for this post.