Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Prisustvo štetnih insekata u usevima kukuruza
Prisustvo štetnih insekata u usevima kukuruza

Na području rada RC Užice, usevi kukuruza se nalaze u fazi nicanja do faze razvijena 3 lista (BBCH 09-13).


Vizuelnim pregledom useva kukuruza uočeno je prisustvo imaga sive kukuruzne pipe (Tanymecus dilaticolis), kao i oštećenja od njihove ishrane na 4% do 6 % biljaka. Kukuruzna pipa je polifagna vrsta, najštetnija je u usevima kukuruza u monokulturi i to u fazama nicanja.
Imago izgriza kotiledone, ivične delove lista i vrhove (tačke porasta), čime se ometa dalji rast i razvoj biljaka.
Prag štetnosti je 1 imago pipe po m2 u fazi klijanaca  ili 3 do 5 imaga pipe po m2 neposredno posle nicanja.
Za sada registrovane  brojnosti ne predstavljaju rizik u proizvodnji kukuruza. Ukoliko se ovaj prag dostigne, u cilju zaštite useva od sive kukuruzne pipe, prema EPPO standardu, mogu se primeniti insekticidi na bazi aktivne materije cipermetrin.

Takođe, uočeno je prisustvo imaga buvača (Phyllotreta spp.) na 3% do 5% biljaka. Radi se o polifagnim štetočinama, a najveće štete prouzrokuju  na mladim biljkama izgrizajući listove. Suvo i toplo vreme pogoduju njihovoj pojačanoj aktivnosti. Trenutne brojnosti ne predstavljaju rizik za useve kukuruza.

Pored navedenih štetočina, uočeno je i prisustvo imaga tripsa (Thysanoptera) na 6% do 8% biljaka. Tripsi su sitni insekti, izrazito polifagni, a veoma su značajne štetočine povrća u zaštićenom prostoru, ali se sreću i na gajenim kulturama na otvorenom polju i voću. Hrane se na listovima, sišući sokove, pa dolazi do pojave svetlosrebrne boje na naličju lista. Osim direktnih šteta, pojedine vrste su prenosioci različitih virusnih oboljenja. Registrovane brojnosti tripsa ne ugrožavaju proizvodnju kukuruza.

RC Užice nastavlja sa praćenjem štetočina u kukuruzu .

Comments

There are no comments yet for this post.