Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Rđa kupine (Kuehneola uredinis)
Rđa kupine (Kuehneola uredinis)

Na teritoriji rada RC Užice, u zasadima kupine na više lokaliteta (Sevojno, Ravni, Zdravčići i  Volujac)  uočeni su simptomi žute rđe lista i izdanaka kupine (Kuehneola uredinis).

U odnosu na prethodne godine pojava ovog patogena je intenzivnija i raširenija, a u pojedinim zasadima, u kojima nisu sprovođenje adektavne hemijake mere zaštite, procenat zaraženih biljaka se kreće i do 20%. Ovaj patogen može da prouzrokuje značajne štete, jer dovodi do sušenja mladih izdanaka, a najveće štete prouzrokuje na osetljivim sortama, poput sorte Thornfree.

Prouzrokovač žuta rđe lista i izdanaka kupine prezimljava u zaraženim izdancima i opalom lišću. U proleće se na  rodnim  izdancima javljaju ispupčenja tamnoljubičaste boje sa  limunastožutim sorusima u okviru kojih kora puca u obliku elipse. Kasnije se pukotine šire i spajaju. Pored izdanaka, simptomi se javljaju i na lišću, na kojima se usled pojave žutih uredosorusa smanjuje fotosintetska aktivnost. Česte kiše i vlažno vreme pogoduju razvoju bolesti. Usled jake zaraze napadnuti izdanci zaostaju u porastu, slabe i suše se, a može doći i do prevremenog otpadanje lišća sa rodnih grančica. U toku jedne vegetacije rđa kupine ostvaruje više sekundarnih infekcija.

S obzirom prouzrokovač žute rđe lista i izdanaka kupine ceo životni ciklus obavlja na kupini, u cilju suzbijanja ovog patogena, od velikog značaja su agrotehničke mere koje podrazumevaju uklanjanje i uništavanje zaraženih listova i izdanaka posle berbe. Od hemijskih mera zaštite, u ovom periodu, preporučuje se primena reparata na bazi bakra. U toku vegetacije za suzbijanje ovog patogena registrovani su i preparati na bazi aktivne materije tebukonazol i difenokonazol.

Comments

There are no comments yet for this post.