Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Siva trulež maline (Botrytis cinerea)
Siva trulež maline (Botrytis cinerea)

Na području rada RC Užice, zavisno od sortimenta i nadmorske visine, jednorodne sorte maline se nalaze u fazi sazrevanja plodova od, glavna berba,  većina plodova obojena, do druga berba, još više plodova obojeno (BBCH 87-89). Što se tiče remontantnih sorata maline (Polka, Heritidž, Himbo Top) , one se nalaze u fazi početak sazrevanja, većina plodova bele boje (BBCH  81).

Vizuelnim pregledom zasada maline sa sortama Vilamet i Miker na lokalitetu Sevojno, sporadično su uočeni  simptomi sive truleži (Botrytis cinerea). Simptomi su se javili u zasadima gde nisu sprovedene adekvatne hemijske mere zaštite.
Razvoju sive truleži pogoduje prohladno i vlažno vreme u periodu cvetanja i sazrevanja ploda, kao i navodnjavanje orošavanjem u toku berbe. Ova gljiva napada sve biljne delove, u svim fenofazama razvoja, a štete pravi u toku berbe, skladištenja, transporta i prodaje. Simptomi zaraze se uočavaju tek početkom zrenja maline. Na plodovima se uočava siva prevlaka od konidija parazita, oni trule, a na stablu i granama koji su zaraženi dolazi do sušenja.

U agrotehničke mere kontrole spada:
- redovna berba, jer su prezreli plodovi naročito osetljivi na infekciju
- uklanjanje zaraženih plodova i biljnih ostataka nakon berbe jer se micelija gljive održava na zaraženim biljnim delovima
-pravilna orijentacija redova radi boljeg provetravanja zasada i smanjenje gustine zasada pravilnom rezidbom i uklanjanjem prvih izdanaka maline.
Od hemijskih mera, najznačajniji su preventivni tretmani fungicidima od perioda cvetanja do pred berbu, vodeći računa o karenci primenjenih preparata.
RC Užice je u ovoj vegetaciji dao tri preporuke za zaštitu maline od sive truleži što se može pogledati na linku.

 l

Comments

There are no comments yet for this post.