Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Crna i žuta šljivina osa
Crna i žuta šljivina osa

Na teritoriji rada RC Užice, zasadi šljiva se nalaze u različitim fazama razvoja od: vidljivi cvetni pupoljci (još uvek zatvoreni), do prvi cvetovi otvoreni (BBCH 55-60).

Na lepljivim pločama u zasadu šljive Čačanska rodna, lokalitet Sevojno, registruju se ulovi imaga žute i crne šljivine ose (Hoplocampa flava i Hoplocampa minuta).

Obe vrste imaju jednu generaciju godišnje. Ženke šljivinih osa, nakon dopunske ishrane i kopulacije, polažu u čašične listiće po jedno jaje u otvor koji zasecaju legalicom. Jedna ženka crne i žute šljivine ose položi u proseku oko 40 jaja. Štete prave larve koje se ubušuju u tek formirane plodove. Hrane se prvenstveno semenkama, ali pri tom izgrizaju i semenu kućicu i meso ploda. Napadnuti plodovi su zaprljani izmetom i opadaju na zemlju.
Ove štetočine pojedinih godina mogu uništiti i preko 90% zametnutih plodova, zato se, naročito u zasadima gde se ove štetočine redovno javljaju, mora obratiti pažnja na njihovo suzbijanje.


Hemijske mere zaštite se sprovode u fazi precvetavanja šljive, u vreme piljenja larvi, a pre ubušivanja u mlade plodove.

Obzirom da šljiva u narednim danima ulazi u puno cvetanje, hemijske mere se ne preporučuju zbog prisutnosti pčela i drugih polinatora u zasadima.

Primena insekticida u fazi cvetanja je zabranjena!

RC Užice nastavlja sa praćenjem šljivinih osa i blagovremeno će dati preporuku za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.