Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Azijska voćna mušica u vinogradima
Azijska voćna mušica u vinogradima

Na području delovanja RC Požarevac zasadi vinove loze se nalaze u fenofazi od početak šarka, do faze šarak bobica (BBCH 81-83).

U lovnim klopkama sa mirisnim atraktantom, postavljenim u zasadima vinove loze, na lokaciji Žabari, beleži se prisustvo odraslih jedinki azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).

 Ženka ove štetočine ima čvrstu i snažnu testerastu legalicu uz pomoć koje lako zaseca pokožicu zdravog ploda i unutar njega polaže jaja iz kojih se javljaju larve koje razaraju unutrašnji sadržaj ploda. Osim ovih direktnih šteta tokom zrenja, izaziva i indirektne štete praćene pojavom truleži i propadanja plodova.

U cilju kontrole i smanjenja populacije ove štetočine preporučuje se uvođenje sledećih mera zaštite:

-          Izlovljavanje odraslih jedinki postavljanjem velikog broja plastičnih flaša u koje se sipa 1,5 dl crnog vina, 1,5 dl jabukovog sirćeta i par kapi deterdženta za sudove. Flaše bi trebalo da sadrže sitne otvore koje predstavljaju ulazne otvore za insekte i jedan veći otvor prekriven gazom i takav otvor služi za oslobađanje mirisnog atraktanta i privlačenje insekata. Klopke postavljati na ivične delove parcele na rastojanju od 2-3 m, a unutar parcele na rastojanju od 5m

-          Skratiti interval berbe plodova i ukloniti zaražene, prezrele i trule plodove

-          Održavanja higijene unutar i oko zasada, uklanjanjem divljeg bilja (divlja kupina, džanarika, zova,...)

-          Krčenje napuštenih zasada.

RC Požarevac nastavlja sa praćenjem ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.