Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Crvenilo na kukuruzu
Crvenilo na kukuruzu

Prilikom vizuelnih pregleda useva kukuruza na području delovanja RC Požarevac registruje se prisustvo biljaka sa simptomima crvenila kukuruza (prouzrokovač Stolbur fitoplazma).

Prvi simptomi se uočavaju krajem jula i početkom avgusta meseca kada je posebno izraženo crvenilo glavnog nerva, a zatim se crvenilo intenzivno širi na ostatak lista, na stablo i na kraju zahvata celu biljku. Javljaju se i različiti deformiteti na klipovima. Stolbur fitoplazma se prenosi pomoću cikade Reptalus panzeri. Ova cikada sisanjem sokova iz kukuruza, ubacuje u ćelijski sok biljke domaćina fitoplazmu-Stolbur fitoplazma koja izaziva nastanak ovakvih simptoma na bljkama.

Porast, cvetanje i oplodnja kukuruza se odvija normalno sve do pojave prvih simptoma, i to je glavni problem zašto prvi simptomi ostaju neprimećeni. Kako je ustanovljeno da larve ove cikade prezimljavaju na korenu pšenice, u cilju suzbijanja crvenila kukuruza najznačajnija mera je izbegavanje setve pšenice na parcelama na kojima je ove godine registrovano prisustvo crvenila kukuruza. Primenom ove metode, smanjuje se brojnost cikade i prekida njen razvoj, te se sprečava i mogućnost pojave ove bolesti u narednoj sezoni.

Comments

There are no comments yet for this post.