Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Larve cikade Scaphoideus titanus na vinovoj lozi
Larve cikade Scaphoideus titanus na vinovoj lozi

Na području delovanja RC Požarevac, zasadi vinove loze se nalaze u fazi bobice su veličine pšenice, do faze bobice su veličine graška (73-75).

Vizuelnim pregledom zasada vinove loze obuhvaćeno je više lokaliteta na kojima se registruje prisustvo larvi cikade Scaphoideus titanus na naličju listova.

Trenutno se u vinogradima uočava dominantno prisustvo larvi drugog razvojnog stupnja L2, ali se mogu pronaći i larve trećeg larvenog stupnja L3. Pomenuta cikada ima sposobnost da prenese fitoplazmu Flavescence doree (FD), koja je prouzrokovač veoma destruktivnog oboljenja zlatastog žutila vinove loze.

S obzirom na to da nas sledeće nedelje očekuje ubrzan razvoj ove štetočine kada će preovlađivati  prisutvo trećeg larvenog stupnja koji je sposoban da prenese fitoplazmu, RC Požarevac nastavlja sa praćenjem stanja u vinovoj lozi i signaliziraće kada je pravo vreme da se izvrši tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.