Skip to main content

Požarevac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Požarevac > Prilozi > Prisustvo štetnih insekata u usevima ozimih strnih žita
Prisustvo štetnih insekata u usevima ozimih strnih žita

Na području delovanja RC Požarevac vizuelnim pregledom useva pšenice i ječma, na više lokaliteta, na listu i klasu registrovano je prisustvo štetnih insekata:

Žitne stenice (Eurygaster sp., Aelia sp.), smrdljivi martin (Dolycoris baccarum) i Gonocerus acuteangulatus

Žitne stenice prezimljavaju u stadijumu imaga ispod biljnih ostataka. Imaju jednu generaciju godišnje. Ove vrste su oligofagne štetočine. Hrane se tako što isisavaju sokove iz zelenih biljnih delova, pre svega lista i stabljike, a kasnije nastavljaju ishranu na klasovima. Razultat toga je pojava belih i šturih klasova. Na mestu uboda ostaju mehanička štećenja na zrnu, a prilikom takve njihove ishrane, štete se odražavaju u smanjenju prinosa i kvaliteta zrna.

Larve žitne pijavice (Lema melanopus)

Žitna pijavica ima jednu generciju godišnje i prezimi imago. Štete ishranom pričinjavaju i odrasle jedinke, ali daleko veće štete žitima nanose larve  koje hraneći se, prave pruge ili crte na lišću, oštećujući list do parenhima. Lišće gubi zelenu boju i usev postaje prljavo bele boje koja se izdaleka uočava. Prag štetnosti je 0,5-1 larva žitne pijavice po biljci.

 Žitni pivac (Anisopila austriaca)

Žitni pivac ima dve generacije godišnje i prezimljava kao larva u zemljištu. Imago ove štetočine se hrani zrnima strnih žita u fazama mlečne ili mlečno voštane zrelosti. U toku dopunske ishrane jedan žitni pivac izgriza i do 10 klasova žita, a veliki broj zrna izbaci iz klasova samo dok se kreće po njima. Prag štetnosti za ovu štetočinu iznosi 3-5 imaga po metru kvadratnom.

Pomenute štetočine su registrovane samo po obodima parcele i u niskoj brojnosti, te se hemijski tretman ne preporučuje.

Comments

There are no comments yet for this post.