Skip to main content

Region Pančevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Pančevo > Prilozi > Prisustvo zelene povrtne stenice u usevima soje
Prisustvo zelene povrtne stenice u usevima soje

Na teritoriji RC Pančevo na pojedinim parcelama useva soje se registruje prisustvo različitih larvenih stupnjeva zelene povrtne stenice ( Nezara viridula ).

Zelena (povrtna) stenica je izrazito polifagna vrsta koja se javlja na paprici, pasulju, paradajzu, soji i drugim biljkama. Štete prave larve i imaga svojom ishranom na nadzemnim delovima biljaka i to najčešće na plodovima i mahunama. Štete prave ubodima i sisanjem biljnih sokova, pa ta mesta postaju i ulazna vrata za napadanje sekundarnih patogena koji dovode do propadanja plodova. Štete na soji prave najviše u fazi formiranja mahuna i ubodima u mlečno zrela zrna.

Potrebno je pregledati useve soje i pratiti brojnost prisutnih stenica vodeći računa da su stenice izrazito mobilne i da se u toku dana nalaze na biljci ali da se i sakrivaju na donjim delovima biljaka kao i na zemlji.

Suzbijanje ove štetočine je otežano jer ne postoje registrovani insekticidi za suzbijanje stenica u usevima soje, pa se na manjim parcelama preporučuje mehaničko uklanjanje.

RC Pančevo nastavlja sa kontinuiranim monitoringom ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.