Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Trulež plodova jabučastog voća u zasadima jabuke
Trulež plodova jabučastog voća u zasadima jabuke

Na području delovanja RC Negotin vizuelnim pregledom zasada jabuke registrovano je prisustvo plodova sa simptomima truleži plodova jabučastog voća (Monilinia fructigena). Uočeni simptomi su prisutni u voćnjacima u kojima nisu sprovedene adekvatne hemijske mere zaštite od prouzrokovača truleži ploda.

Monilinia fructigena

velika slika

Do infekcije ovim patogenom kod jabučastog voća može doći od zametanja ploda do berbe. Najpodložniji infekciji su plodovi u fazama sazrevanja. Na starijim plodovima pojavljuju se svetlosmeđe pege u okviru kojih tkivo truli. Ubrzo čitav plod počinje da truli, suši, smežurava se i pretvara u mumije. Mumificirani plodovi ostaju da vise na granama ili otpadnu na zemlju i služe za prezimljavanje gljive. Početkom sledećeg proleća, na njima se formiraju konidije koje vrše infekcije plodova tokom vegetacije. Najčešće se zaraza plodova vrši na mestima oštećenja koja su nastala usled  delovanja štetnih oranizama, grada i mehaničkih povreda.

Preventivne mere zaštite od ovog patogena su:

 -Sakupljanje i uništavanje mumificiranih plodova;

 -Formiranje rastresite krune;

 -Suzbijanje insekata radi sprečavanja oštećenja plodova.

Od hemijskih mera zaštite, izuzetno je značajna primena jesenjeg tretmana preparatima na bazi bakra, kada opadne minimum 70% lišća i to nakon obavljene rezidbe. Takođe, sprovode se mere zaštite u cilju sprečavanja pojave truleži u skladištima u fazama sazrevanja plodova nekim od registrovanih fungicida za tu namenu.

Comments

There are no comments yet for this post.