Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Pegavost lišća višnje i trešnje (Blumeriella jaapii)
Pegavost lišća višnje i trešnje (Blumeriella jaapii)

Na području delovanja RC Negotin berba trešanja i višanja je završena, a zasadi se nalaze u fazi završen rast mladara, lišće još uvek zeleno (BBCH 91).

Vizuelnim pregledom listova registruje se različiti procenat prisustva simptoma pegavosti lišća višnje i trešnje  (Blumeriella jaapii) u proizvodnim zasadima.

                      

pegavost lišća trešnje     

Pegavost lišća višnje i trešnje je jedan od značajnih patogena koji nanosi velike štete u zasadima ovih biljnih kultura. Ukoliko se adekvatno ne sprovedu mere zaštite, to će uticati na slabljenje biljke kao i na rodnost naredne godine.

Simptomi ovog patogena se registruju na licu lista u vidu sitnih crveno-ljubičastih pega, koje se prvo pojavljuju uz ivicu lista a kasnije se šire prema sredini. Vremenom središnje tkivo pega nekrotira, a zaraženo lišće požuti. U slučaju jače zaraze ovim patogenom, dolazi do preranog opadanja listova, što u većini slučajeva dovodi do retrovegetacije čime se biljka iznuruje i teže formira rod za narednu vegetaciju. Gljiva Blumeriella jaapii prezimljava u opalom lišću i na granama.

Proizvođačima se preporučuje da i nakon berbe obiđu svoje zasade i ukoliko registruju prisustvo simptoma, primene fungicidni tretman (na bazi aktivne materije: mankozeb, ditianon, dodin ili kaptan) u cilju očuvanja lisne mase i pripreme biljke za nastupajuću fazu mirovanja. Tretman se pozicionira pred najavljene padavine.

Comments

There are no comments yet for this post.