Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Antraknoza lubenice (Colletotrichum lagenarium)
Antraknoza lubenice (Colletotrichum lagenarium)

Na teritoriji RC Negotin usevi lubenice se, u zavisnosti od lokaliteta, sortimenta i vremena sadnje, nalaze u različitim fazama razvoja: od faze otvoren četvrti cvet na glavnom stablu do faze razvoj ploda (BBCH 64-70).

Vizuelnim pregledom useva na lokalitetu Miloševo, registrovani su simptomi antraknoze lubenice (Colletotrichum lagenarium) na pojedinačnim listovima.

antraknoza lubenice

 

Simptomi ove bolesti se ispoljavaju na svim nadzemnim delovima biljke: lišću, stablu (vreži) i plodovima. Prvi simptomi se javljaju na najstarijim listovima pri osnovi vreža, u vidu okruglih, mrkih, nekrotičnih pega. Središnji nekrotični deo pege je svetliji, dok je periferni deo zagasitije boje i oko njega se formira hlorotični oreol. U slučaju jačih zaraza, pege prekrivaju celu površinu lista, usled čega se list suši i izgleda kao spržen.

Gljiva prezimljava na semenu i u zaraženim biljnim ostacima. Kišovito vreme, vlažnost vazduha od 60 do 100% i temperature oko 25°C pogoduju razvoju i širenju ovog patogena. U polju se gljiva prenosi kišnim kapima, insektima i vetrom. Pored lubenice ova gljiva se razvija i na dinji, krastavcu, tikvi i samoniklom bilju.

U cilju zaštite useva lubenice od ovog patogena, proizvođačima se preporučuje primena preventivnih mera zaštite:

  -gajenje otpornih sorti,

  -proizvodnja semena iz zdravih plodova,

  -trogodišnji plodored,

  -uništavanje obolelih biljnih ostataka.

O aktuelnim merama za suzbijanje ovog i drugih štetnih organizama u usevu lubenice pogledati preporuku.

Comments

There are no comments yet for this post.