Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Zdrastveno stanje ozime pšenice
Zdrastveno stanje ozime pšenice

Na području delovanja RC Negotin usevi ozime pšenice se, u zavisnosti od lokaliteta i vremena setve, nalaze u različitim fazama bokorenja, od 2 stabla vidljivo do 5 stabala vidljivo (BBCH 22-25).

Vizuelnim pregledom ozime pšenice utvrđeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) na 7-10% biljaka.

Simptomi sive pegavosti lista

Takođe su registrovana i oštećenja lista pšenice od žitne pijavice (Lema melonopus) u indeksu napada od 0,25 do 0,5, kao i prisustvo lisnih vaši (Aphididae) u indeksu napada 1,25.

                               

oštećenja od žitne pijavice      lisne vaši

 

Vizuelnim pregledom useva ozime pšenice uočen je i povećan broj aktivnih rupa poljskog miša (Apodemus sylvaticus) u indeksu od 2 do 2,5.

aktivne rupe

Preporuka proizvođačima je redovan pregled useva na prisustvo aktivnih rupa od glodara. Ukoliko se utvrdi preko 10 aktivnih rupa po hektaru, preporuka je primena gotovih rodenticidnih mamaka uz obavezno zatrpavanje.

RC Negotin nastavlja sa praćenjem zdrastvenog stanja ozime pšenice i njihovih faza razvoja, te će signalizirati vreme za primenu hemijskih mera zaštite u cilju zaštite od prouzrokovača bolesti. 

Comments

There are no comments yet for this post.