Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)
Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)

Na području delovanja RC Negotin, vizuelnim pregledom starog zasada jabuke uočene su kolonije i štete od krvave vaši (Eriosoma lanigerum). 

Krvava vaš

Krvava vaš

Ženke ove vaši su crvenkaste boje, ovalne, ispupčene, bez krila, na zadnjem delu prekrivene gustom voštano-vunastom prevlakom. Krilate forme su crne sa tamnosmeđim trbuhom.

U pukotinama u zoni korenovog vrata, prezimljavaju mlađi larveni stupnjevi koji su najotporniji na niske temperature. U proleće, sa kretanjem vegetacije, počinje i migracija vaši na grane i grančice (posebno na one oštećene od oštre rezidbe) i počinje da se razvija. Razmnožava se partenogenetski rađajući žive larve. Tokom godine može razviti 10 do 15 generacija. Najbrojniji deo kolonije skoncentrisan pri zemlji u osnovi korena nastavlja da se razmnožava i u toku vegetacije.

Krvava vaš se hrani biljnim sokovima, te na mestima uboda pomoću sisaljke ubacuje fermente u biljno tkivo, koji izazivaju ubrzano deljenje ćelija i obrazovanje rak rana. Usled toga dolazi do zaostajanja biljaka u porastu, prevremenog sušenja voćaka i smanjenja rodnosti. Najveće štete prouzrukuje u mladim zasadima.

Suzbijanje ove štetočine je kompleksan posao te se proizvođačima preporučuju preventivne mere kontrole:

  -Izbor podloge slabije bujnosti

  -Odgovarajuća rezidba kako bi krošnja bila prozračna i insekticidi se kvalitetnije primenili.

Hemijske mere zaštite se primenjuju kada je postignut prag štetnosti od 5-8% napadnutih biljaka, dok je u mlađim voćnjacima ovaj prag niži. U fazi mirovanja vegetacije, sprovodi se hemijski tretman primenom mineralnih ulja. Tokom vegetacije, po pojavi prvih migratornih formi, mogu se primeniti registrovani insekticidi (Movento 100 SC (spirotetramat) 0,15% , Teppeki (flonikamid) 0,08-0,14 kg/ha).

Comments

There are no comments yet for this post.