Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Praćenje cikade Scaphoideus titanus u vinogradima tokom 2020. godine
Praćenje cikade Scaphoideus titanus u vinogradima tokom 2020. godine

Cikada Scaphoideus titanus je veoma značajna štetočina vinove loze. Direktne štete od ishrane ovih cikada su zanemarljive, ali su indirektne štete izuzetno velike jer je cikada vektor fitoplazmoze Flavescence doree (FD). Ova fitoplazmoza prouzrukuje zlatasto žutilo vinove loze, koje je veoma destruktivno oboljenje i može dovesti do propadanja čitavih biljaka i zasada vinove loze.

RC Negotin je tokom 2020. godine vršio praćenje cikade Scaphoideus titanus vizuelnim pregledom i pomoću lepljivih klopki na 4 lokaliteta: Rečka, Rogljevo, Bukovo (Negotin) i Rtkovo (Kladovo).

Tokom praćenja, vizuelnim pregledom su na naličju listova vinove loze, uočene larve prvog uzrasnog stupnja 11.06.2020., larve drugog stupnja 19.06.2020., dok su larve trećeg stupnja koje imaju sposobnost prenošenja fitoplazme Flavescence doree uočene 01.07.2020. kada je i data prva preporuka za insekticidni tretman. Druga preporuka je data deset dana kasnije. Prvi imago je registrovan 18.08.2020. na žutim lepljivim klopkama na sva tri lokaliteta opštine Negotin, dok na lokalitetu Rtkovo nije registrovano prisustvo imaga cikade. Poslednji ulov odraslih jedinki  je zabeležen 28.09.2020. Praćenje aktivnosti pojave imaga cikade je vršeno do 26.10.2020. godine. 

Cikada ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu jaja koje polaže ženka ispod kore dvogodišnjih lastara, iz kojih se pile larve. Larve u svom razvoju prolaze kroz 5 razvojnih stupnjeva (L1-L5) i pritom se hrane na naličju lista vinove loze. Pojavom odraslih jedinki cikade nastavlja se ishrana na naličju lista, čime se može preneti fitoplazma sa zaraženih na zdrave čokote.

Primarni simptomi zaraze fitoplazmozom vide se na čokotu u proleće, kada pupoljci kreću kasnije ili uopšte ne kreću. Lastari ne odrvene u potpunosti i izmrzavaju tokom zime, zaostaju u porastu i imaju skraćene internodije. Zaraženo lišće je čvrsto, krto i uvija se po obodu prema naličju, a duž glavnog nerva nastaju nekrotične pege. Boja listova je različita u zavisnosti od sortimenta, te je kod belih sorti od svetložute do zlatno-žute, a kod crnih sorti od svetlocrvene do tamnoljubičaste. U zavisnosti od jačine i vremena pojave simptoma, često dolazi i do nekroze cvasti, rehuljavosti grozdova, a bobice su smežurane i lošeg kvaliteta.

U cilju zaštite zasada vinove loze od zlatastog žutila, poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje pridržavanje sledećih mera:

-korišćenje sertifikovanih loznih kalemova,

-stalni sanitarni pregled zasada,

-uklanjanje obolelih čokota,

-uništavanje korova i divlje loze u okruženju proizvodnih zasada,

-krčenje napuštenih zasada vinove loze,

-suzbijanje vektora fitoplazmoze-cikade Scaphoideus titanus primenom registrovanih preparata, od prisustva trećeg larvenog stupnja.

 

larva cikade trećeg stupnja L3         Imago cikade Scaphoideus titanus

Velika slika                                  Velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.