Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Prisustvo glodara u voćnim zasadima
Prisustvo glodara u voćnim zasadima

Na području delovanja RC Negotin, lokalitet Samarinovac, vizuelnim pregledom zasada kupine registrovano je prisustvo glodara, poljskog miša (Apodemys sylvaticus) i poljske voluharice (Microtus arvalis).

aktivna rupa poljskog glodara

velika slika

Poljski miš i poljska voluharica su najštetniji glodari u voćnjacima, rasadnicima i trapovima. Svojom ishranom oštećuju podzemne delove biljaka. Brzo se razmnožavaju, posebno na neobrađenom i zakorovljenom zemljištu, međama i pašnjacima. Najveće štete prouzrokuju u mladim i lošije održavanim zasadima kupine i maline.

Proizvođačima se preporučuje da redovno obilaze svoje zasade i prate aktivnost glodara. Prag štetnosti za poljskog miša je 10 do 50 rupa po ha, a za poljsku voluharicu 10 do 500 rupa po ha. U cilju njihovog suzbijanja mogu se koristiti registrovani gotovi mamci. Mamci se postavljaju u aktivne rupe. Dan pre postavljanja mamaka sve rupe treba zatrpati zemljom, kako bi se narednog dana otkrile aktivne rupe. Nakon postavljanja, mamke treba zatrpati zemljom kako ne bi došlo do trovanja divljači, ptica i domaćih životinja. Takođe, iz zasada treba ukloniti ostatke konzumiranih mamaka i uginule jedinke.

Comments

There are no comments yet for this post.