Skip to main content

Negotin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Negotin > Prilozi > Lozina lisna grinja šiškarica (Eriophyes vitis)
Lozina lisna grinja šiškarica (Eriophyes vitis)

Na području delovanja RC Negotin, lokalitet Bukovo, vinova loza se nalazi u fazi početak sazrevanja: početak šarka (BBCH 81).

Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo simptoma na listovima od ishrane lozine grinje šiškarice (Eriophyes vitis). Procenat infestiranih čokota se kreće oko 5, a infestiranih listova na čokotu je oko 10. Može se reći da je ovo sporadična pojava grinja na vinovoj lozi.

Na licu lista dolazi do pojave bradavičastih ispupčenja, gala, tamno-zelene do crvene boje. Na naličju ovih listova su udubljenja u kojima su grinje prekrivene vunastom prevlakom beličaste boje, koje kasnije potamne. Za vreme vegetacije na jednom listu može biti veći broj gala. Pri jačem napadu može doći do deformacija, smežuravanja i sušenja lišća, skraćenja internodija na lastaru, čime se može smanjiti prinos i kvalitet grozdova.

S obzirom na trenutni intenzitet zaraze, hemijske mere zaštite primenom akaricida, u ovom trenutku, se ne preporučuju. S obzirom da fungicidi na bazi sumpora imaju supresivno delovanje i na ove grinje, preporuka je da se u suzbijanju pepelnice primeni fungicid na bazi sumpora. Kod primene ovih fungicida treba voditi računa o temperaturi kada se primenjuju. Tretman sumpornim preparatom treba sprovesti u temperaturnom intervalu od 15°C do 28°C.

Pre upotrebe preparata potrebno je pročitati uputstvo i ponašati se u skladu sa preporukama!

eriofidne grinje

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.