Skip to main content

Kruševac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Kruševac > Prilozi > Prisustvo cikade (Cicadetta montana complex) u zasadima kupine
 Prisustvo cikade (Cicadetta montana complex) u zasadima kupine

Na području delovanja RC Kruševac, lokalitet Milutovac, zasadi kupine se nalaze u fazi seme je jasno vidljivo na plodnici do početak sazrevanja ploda, većina plodova bele boje (BBCH 73-81).

Vizuelnim pregledom zasada registrovano je prisustvo košuljica kao i imaga cikade (Cicadetta montana complex) u indeksu napada 1. Pregledom za sada nije utvđeno prisusvo oštećenja na rodnim mladarima.

Ova cikada pravi oštećenja u vidu zareza na kori mladara, u koja ženka polaže jaja izduženog oblika.U početku su ta jaja bele boje,a kasnije su žuta do narandžasta. Oštećene rodne grančice koje su pune roda, podložne su lomljenju i dolazi do njihovog sušenja (ovde pogledati oštećenja od polaganja jaja).

Proizvođačima se preporučuje pregled zasada kupine. Ukoliko se uoče odrasle jedinke ove cikade, kao i oštećenja od polaganja jaja, preporuka je njihovo mehaničko uklanjanje i uništavanje.

RC Kruševac nastavlja sa praćenjem ove cikade.        

Comments

There are no comments yet for this post.