Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Katalog štetnih organizama > Leucoptera scitella-miner okruglih mina jabuke  

Web Part Page Title Bar image
Leucoptera scitella-miner okruglih mina jabuke

 ‭(Hidden)‬ Content Editor Web Part

Miner okruglih mina jabuke - Leucoptera scitella

ŠTETNI ORGANIZAM: Leucoptera scitella Zeller,
SINONIMI: Leucoptera malifoliella Costa, Cemiostoma scitella Zeller
NARODNI NAZIV: nema
TAKSONOMSKI STATUS:
Klasa: Insecta
Red: Lepidoptera
Familija: Leucopteridae
Rod: Leucoptera
Vrsta: Leucoptera scitella
KARANTINSKI STATUS: nije karantinska vrsta
DOMAĆINI: Polifagan, pored roda Malus ima razne biljke hraniteljke iz rodova Prunus, Cerasus, Cotoneaster, Crataegus, Alnus, Betula.
GEOGRAFSKA RASPROSTRANJENOST: Rasprostranjena je na područjima umerenog klimata (Srednja i Južna Evropa, Bliski Istok, Srednja Azija).

SIMPTOMI
Štete na jabuci prouzrokuje već i prva generacija, ali je druga mnogo štetnija. Može da dovede do prevremenog opadanja lišća u avgustu. Na površini lista obrazuje mine okruglastog oblika veličine od 1-2 mm, pa do 20 mm. Izmet gusenice se vidi spiralno poređeno u minama. Brojnost vrste varira iz godine u godinu, ali na jednom listu može da bude i 15-20, čak i 40-50 mina. U ovim slučajevima prouzrokuje opadanje lišća u velikoj meri. Druga i treća generacija pravi i indirektne štete prisustvom belih paučinastih kokona na peteljci plodova, koji utiče na tržišnu vrednost i na izgled.

MORFOLOGIJA
Imago: raspon krila je od 6-7 mm, prednja krila su sivkasto-bela, sjajna sa braonkastim prugama, na zadnjem delu krila sa crno-belim zonama oivičene bakrenastom bojom, završavaju čekinjastim belim izraštajima. Zadnja krila su srebrnastobele boje, sa dugim žućkastim resama.
Larva: 4 mm dugačka, žućkasto-svetlobaronkaste boje, glava je braon boje i uvučen u torax.
Jaja: 0,2-0,3 mm dugo, ovalno, svetlozeleno, kasnije sivo. Jaja polaže na naličje lista. Embrionalno razviće može da traje i mesec dana
Lutka: formira se u paučinastom belom kokonu romboidnog oblika na skrovitim mestima ili kod peteljke voća.

CIKLUS RAZVIĆA
Ima 2-3 generacija godišnje u zavisnosti od klimatskih uslova.
Pezimljava lutka u kokonima ispod kore drveta, kod peteljke jabuke i na skrovitim mestima. Lutke se nalaze u paučinastim belim kokonima, romboidnog oblika. Već krajem marta se javljaju prvi leptiri, a prve gusenice se mogu pojaviti u toku aprila. Leptiri prve generacije lete u toku aprila i maja meseca. Posle dolazi do mešanja generacija zbog toga praćenje leta je otežano.
Larve druge generacije prave štete od sredine juna do početka septembra. Može se obrazovati i treća generacija od onih larvi koji su se najpre pojavile i obično se javljuju početkom avgusta.