Skip to main content

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  
Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Katalog štetnih organizama > Asclepias syriaca-cigansko perje  

Web Part Page Title Bar image
Asclepias syriaca-cigansko perje

 ‭(Hidden)‬ Content Editor Web Part

Cigansko perje - Asclepias syriaca.

ŠTETNI ORGANIZAM: Asclepias syriaca L.
SINONIMI: A. cornuti Decne
NARODNI NAZIV: Cigansko perje
TAKSONOMSKI STATUS:
Klasa: Magnoliopsida - Dicotyledons
Red: Gentianales
Familija: Aslepiadaceae
Rod: Asclepias
Vrsta: Asclepias syriaca
KARANTINSKI STATUS: 1 A deo II
DOMAĆINI: Korovsko-ruderalna vrsta. Sreće se po obodima njiva, duž puteva i železničkih pruga i u usevima. Prisutna i na nasipima i ivicama plavnih šuma. Kod nas je u invaziji. Ekološki indeksi V2 K4 N2 S3 T3.
GEOGRAFSKA RASPROSTRANJENOST: Poreklom iz Severne Amerike. U Evropu unešena u 17. veku, danas raširena u centralnoj i južnoj Evropi.

MORFOLOGIJA
Ponik/klijanac - Hipokotil je slabo dlakav, svetlozelene do svetlopurpurne boje. Kotiledoni su sjajni sa naličja prepokriveni rasutim, sitnim granulama. Listovi su više podignuti, uzani, bubrežastog oblika. Kotiledoni i pravi listovi su uzani, eliptični do lancetasti. Pravi listovi su naspramni sa voštanom prevlakom, istureni, sa bleđim srednjim nervom, jezičastog vrha.


Stablo uspravno, nerazgranato, bledozelene boje, obraslo kovrdžavim dlakama, u gornjem delu gusto dlakavo, visine od 0,6-1,5 m. Listovi naspramno raspoređeni, izduženo eliptični, 13-20 cm dugački i 7-9,5 cm široki, na vrhu kratko zaoštreni, pri osnovi okrugli ili nejasno srcasti. Lice lista glatko, naličje prepokriveno kratkim belim dlakama. Cvetovi grupisani u loptaste cvasti, prijatnog mirisa. Cvetne drške maljave, dužine 4-8 cm.
Cvetovi su slatkastog mirisa. Čašični režnji otklonjeni, jajasti, dlakavi, 3-4 mm dugi. Krunica ružičaso-bele boje, skoro do osnove urezana i podeljena na 5 ovalnih režnjeva, 6 do 7 mm dugih listića, spolja kovrdžavo belo dlakava.
Plod je debeli mešak, eliptičnog oblika, 6-10 cm dugačak i 1,5 do 2,5 cm širok, na oba kraja sužen, sa gustim, belim i mekim dlakama. Ceo plod prepokriven čekinjastim izraštajima. Sazreva u jesen. Seme jajastog oblika, dugačko 0,9-1 cm, spljošteno, mrko, sa širokim naboranim krajem, sa čuperkom na vrhu.

CIKLUS RAZVIĆA
Višegodišnja zeljasta biljka, geofit, visoka 1-2 m. Svi delovi biljke sadrže mlečni sok. Razmnožava se semenom i vegetativno – rizomima. Kasno-prolećna vrsta. Dobro uspeva na umerenim i hladnim područjima, vlažnim i suvim staništima. Dobro podnosi sušu. Uspeva i na siromašnom i peskovitom zemljištu. Javlja se na sunčanim mestima i česta je na poplavnim područjima. Cveta i plodonosi od VI do IX.
Ekološki indeksi V2 K4 N2 S3 T3*.