Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Repičin sjajnik
Repičin sjajnik

Na teritoriji RC Zrenjanin usevi uljane repice se nalaze u fazi od početka rasta stabla (BBCH 30) do faze prisutni cvetni pupoljci, još zatvoreni lišćem (BBCH 50).

          

    fenofaza razvoja             fenofaza razvoja

Od polovine februara, u žutim lovnim posudama (Merikovi sudovi) registruju se ulovi imaga repičinog sjajnika (Meligethes aeneus).

Repičin sjajnik predstavlja jednu od najznačajnijih štetočina uljane repice koja može da izazove znatno smanjenje prinosa. Štete izaziva hraneći se na pupoljcima koje buše i izgrizaju sa unutrašnje strane. Napadnuti pupoljci se u velikom procentu ne otvaraju, suše se i otpadaju, što dovodi do smanjenja broja mahuna i na kraju do smanjenja prinosa. Kada se cvetovi otvore, štetočina se hrani polenom i štete prestaju.

Repičin sjajnik ima jednu generaciju godišnje i prezimljava u stadijumu imaga.

Do najvećih šteta dolazi u periodu formiranja pupoljaka. Ako u tom periodu hladnije vreme odloži cvetanje, manji broj sjajnika može da nanese značajno veće štete.

Kolike štete će repičin sjajnik napraviti zavisi prvenstveno od brojnosti jedinki na tek formiranim cvastima, od vremena kada će početi da se otvaraju cvetni pupoljci, stanja useva, temperature i dr.

Za sada se ne preporučuju hemijske mere zaštite, a RC Zrenjanin nastavlja sa praćenjem ove štetočine i signaliziraće vreme za tretman.

Comments

There are no comments yet for this post.