Skip to main content

Region Zrenjanin

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Zrenjanin > Prilozi > Preventivne mere kontrole krompirovog moljca u proizvodnji krompira
Preventivne mere kontrole krompirovog moljca u proizvodnji krompira

Na teritoriji RC Zrenjanin, u toku je sadnja krompira namenjenog za ranu proizvodnju, a sadnja krompira namenjenog za jesenju proizvodnju tek predstoji.

U poslednjih nekoliko godina, najznačajnija štetočina u proizvodnji krompira je krompirov moljac (Phtorimaea operculella). Štete nanose larve hraneći se na krtolama tokom vegetacije u polju, ali i u skladištima pri povoljnim uslovima.

Hemijske mere zaštite predstavljaju samo korektivne mere u suzbijanju krompirovog moljca, a za uspešnu zaštitu postoji i niz agrotehničkih (preventivnih) mera koje mogu doprineti suzbijanju ove štetočine, ili njegovoj manjoj pojavi.

Pre sadnje krompira namenjenog za jesenju proizvodnju, koji je i najugroženiji od ove štetočine proizvođačima se preporučuju sledeće preventivne mere kontrole:

-          Sadnja sorti krompira kraćeg vegetacionog perioda, jer su najugroženije sorte sa dugom vegetacijom;

-          Korišćenje zdravih i neoštećenih krtola (krtole sa simptomima oštećenja od krompirovog moljca i druhih štetočina treba uništiti);

-          Sadnju obaviti na dubini od 10 - 15 cm;

-          Formiranje visokih bankova;

-          Navodnjavanje useva, jer u uslovima suše dolazi do povećanja brojnosti i štetnosti moljca.

Na teritoriji RC Zrenjanin, krompirov moljac se prati putem feromonskih klopki i vizuelnim pregledima u polju tokom vegetacije.

Comments

There are no comments yet for this post.