Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Cikada Scaphiodeus titanus
Cikada Scaphiodeus titanus
RC Vršac je u proteklom periodu uradio monitoring zasada vinove loze na prisustvo larvi cikade Scaphiodeus titanus na lokalitetima Gudurica, Malo Središte, Veliko Središte, Vršac i Bela Crkva. Prisustvo larvi je registrovano u zasadu koji je napušten na lokalitetu Vršac. U vršačkom regionu u vinogradarskoj proizvodnji, zbog prisustva pepeljastog grožđanog moljca (Lobesia botrana) proizvođači redovno primenjuju insekticide čime ujedno suzbijaju i larve ove cikade. Iz tog razloga je njihova brojnost izuzetno niska, ali se njihovo praćenje redovno sprovodi.
 
Larva cikade
 
Cikada Scaphoideus titanus je vektor fitoplazme Flavescence doree (FD) prouzrokovača oboljenja zlatasto žutilo vinove loze. Cikada svoje razviće završava isključivo na vinovoj lozi. Larve prolaze kroz pet razvojnih stupnjeva, a postaju infektivne od trećeg razvojnog stupnja i mogućnost prenosa fitoplazme zadržavaju do kraja života.
Iako je brojnost ove cikade u našem regionu niska, primena insekticida je neophodna u zasadima vinove loze kako bi se sprečio porast populacije. O pravovremenoj primeni inskticida, u cilju subijanja cikade Scaphoideus titanus, RC Vršac će izvestiti proizvođače preko ovog portala.

Comments

There are no comments yet for this post.