Skip to main content

Region Vršac

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vršac > Prilozi > Azijska voćna mušica
Azijska voćna mušica
U regionu koji pokriva RC Vršac u lovnim klopkama koje su postavljene u zasadima voća u periodu sazrevanja (vinova loza,breskva) registruju se imaga azijske voćne mušice (Drosophila suzukii).
Značaj ove mušice ogleda se u tome što je ženka sposobna da svojom testerastom legalicom zaseca zdrave plodove i u njih polaže jaja.Pojavljuje se u zasadima u periodu promene boje plodova kada je primena insekticida otežana zbog karence preparata.
Ova mušica ima visok reprodukcioni potencijal.Larve svojom ishranom doprinose pojavi truleži na plodovima u fazi sazrevanja.
U cilju praćenja i suzbijanja azijske voćne mušice preporučuje se postavljanje većeg broja lovnih klopki koje se prave jednostavno od plastičnih flaša:
 
 
Atraktant koji privlači ovu mušicu se sastoji od mešavine crnog vina,jabukovog sirćeta i nekoliko kapi deterdženta i sipa se u flaše.
Mere koje se preduzimaju u cilju smanjenja populacija i šteta se sastoje u sledećem:
  • postavljanje što većeg broja klopki za izlovljavanje mušica
  • sanitarne mere- ne ostavljanje plodova posle berbe,jer predstavljaju izvor za nesmetano umnožavanje;čišćenje gajbica od ostataka plodova;uništavanje korova oko parcela koji imaju plodove
  • skraćivanje intervala berbe plodova
  • hemijske mere su otežane zbog karence insekticida u periodu sazrevanja voća

Stablo višnje sa neobranim plodovima (posle završene berbe) u čijim plodovima se sada beleže visoke brojnosti imaga azijske voćne mušice

Comments

There are no comments yet for this post.