Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Štetni insekti u usevima strnih žita
Štetni insekti u usevima strnih žita

Na području delovanja RC Vrbas usevi ozime pšenice se nalaze u fenofazi kraj cvetanja (BBCH 69).

Vizuelnim pregledom useva pšenice na listu i klasu registrovana je pojava štetnih insekata:

lisnih vaši (Aphididae),

žitne pijavice (Lema melanopus),

žitnog pivca (Anisoplia spp.) i

zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula).

Lisne vaši (Aphididae) se redovno javljaju na pšenici u većoj ili manjoj brojnosti. Direktne štete nanose isisavanjem biljnih sokova prouzrokujuči smanjenje prinosa i kvalitet zrna. Kritični prag po EPPO standardu za vaši je ako je napadnuto 70% biljaka tokom cvetanja pa do  mlečne zrelosti.

Lisne vaši na klasu

Larve žitne pijavice (Lema melanopus) prave štete izgrizajući list sa gornje strane, u vidu uzdužnih pruga između nerava, hraneći se parenhimom sve do donjeg epidermisa. Štete se manifestuju u smanjenoj ili onemogućenoj asimilaciji biljaka, odnosno u sprečavanju normalnog razvoja i nalivanja zrna. U zavisnosti od stanja useva, prag štetnosti je 0,5-1 larva žitne pijavice po biljci.

Odrasle jedinke žitnog pivca (Anisoplia spp.) su oligofagni i hrane se zrnima raznih strnih žita u mlečnom stanju. Uglavnom napadaju biljke na ivičnim delovima polja. Oni mogu biti vrlo štetni, jer jedan imago, tokom svog života uništi do 10 klasova. Ukoliko je na parceli (obodu parcele) dostignut prag štetnosti od 3-5 imaga na metar kvadratni, preporučuje se insekticidni tretman.

Žitni pivac

Larve i odrasle jedinke zelene (povrtne) stenice (Nezara viridula) štete nanose isisavanjem sokova iz zelenih biljnih delova usled čega se u vreme i nakon cvetanja ometa normalan razvoj i nalivanje semena.

Zelena povrtna stenica

Za sada se ne preporučuje sprovođenje hemijskih mera zaštite s obzirom da je prisustvo pomenutih štetočina registrovano po obodima parcela u niskoj brojnosti.

Comments

There are no comments yet for this post.