Skip to main content

Region Vrbas

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Vrbas > Prilozi > Krvava vaš
Krvava vaš

Vizuelnim pregledom zasada jabuke, sorte Zlatni delišes i Ajdared, registrovane su kolonije krvave vaši Eriosoma lanigerum, na pojedinačnim stablima.

Krvava vaš ima 10-15 generacija godišnje, prezime larve na vratu korena i u pukotinama debla, kao i na rak-ranama. Dobro podnosi niske temperature. U jesen se javlja krilata forma. Uvek se nalaze u brojnim kolonijama (lako se prepoznaju zbog beličastih naslaga).

Krvava vaš spada u grupu štetočina  koje zaustavljaju rast i izazivaju propadanje grana i stabla (sisajući biljne sokove).

Na populaciju jabučne krvave vaši utiču klimatski faktori, osetljivost podloge i sorte, uzgojni oblik, rezidba, đubrenje, kao i prisustvo prirodnih neprijatelja (parazitska osica Aphelinus mali). Parazitska osica smanjuje brojnost i štete od napada krvave vaši, pa je pre insekticidnog tretmana potrebno izvršiti pregled zasada jabuke, da bi se utvrdila prisutnost parazitske osice. Zimsko prskanje mineralnim uljima "pošteđuje" oko 80% populacije parazitskih osica.

Ukoliko se uoči intenzivniji napad ove vaši i odsustvo parazitne osice, Aphelinus mali, potrebna je primena insekticida:

·              Dihin, Difos (a.m. dihlorvos) 0,05-1%

·            Movento 100 SC (a.m.spirotetramat), 0,15%

·            Cotnion 25 WG (a.m.azinfosmetil), 0,15%

Primenjivati insekticide rano u proleće (pri obrazovanju prvih kolonija), ili posle berbe.

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.