Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Jabukin svrdlaš - Rhynchites bacchus
Jabukin svrdlaš - Rhynchites bacchus

Na području rada RC Užice zasadi jabuka se nalaze u fazama razvoja ploda od: drugo opadanje plodova do, prečnik ploda do 40 mm, plodovi uspravni (BBCH 73-74).

Vizuelnim pregledom jabuke na lokalitetu Lunovo selo, na plodovima jabuke je uočeno prisustvo imaga  i oštećenja od jabukinog svrdlaša (Rhynchites bacchus), u niskom procentu napada.

Jabukin svrdlaš najčešće ima jednu generaciju godišnje, zavisno od stadijuma prezimljavanja. Može prezimeti  kao imago u opalom lišću, larva ili lutka u zemljištu ili mumificiranim plodovima. Odrasli insekt se pojavljuje u proleće. Dopunski se hrani mesec dana, na pupoljcima i mladim plodovima, a mogu i da izgrizaju koru mladih grančica.
Ženka krajem maja, početkom juna buši rilicom meso mladih plodova, gde polaže jaja. Nakon polaganja jaja ženka zatvara otvor lepljivim sekretom i izgriženim tkivom ploda. Ispiljena larva se hrani mesom ploda. Oštećeni plodovi se suše i otpadaju.

Preventivne mere borbe su obrada zemljišta u zimskom periodu i uklanjanje mumificiranih plodova. Brojnosti ove štetočine obično ne iziskuju primenu hemijskih mera zaštite.

Comments

There are no comments yet for this post.