Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)
Krvava vaš (Eriosoma lanigerum)

Vizuelnim pregledom zasada jabuke na lokalitetu Bakionica, uočene su kolonije krvave vaši  (Eriosoma lanigerum) na 5-6%  biljaka. Reč je o zasadu sortimenta Ajdared i Jonagold, koji je intenzivan, starosti 25 godina.

Na našem proizvodnom području krvava vaš razvija 10-12 generacija godišnje. Prezimljava u stadijumu larve na korenovom vratu ili donjem delu stabla, u pukotinama kore.

Telo beskrilne ženke je mrko, pokriveno dugim voštanim, belim vlaknima, tako da se kolonije se lako zapažaju jer imaju izgled vunast izgled. U prvom delu vegetacije se javljaju samo beskrilne ženke, zatim se mogu javiti i krilate, koje prelaze na okolna stabla.
Sa daljim razvojem vegetacije, kreće njihova vertikalna migracija, jedinke vaši prelaze na mlađe grane i lastare.
 
Hrani se biljnim sokovima, povređeno biljno tkivo buja, što utiče na pucanje kore i stvaranje rak rana. Ovakve rane otežavaju cirkulisanje sokova kroz biljku, dolazi do sušenja grana iznad rak rana i iznurivanja biljaka, a mogu biti i ulaz za sekundarne parazite . Najveća opasnost predstavlja u rasadnicima i mladim voćnjacima.

 Najznačajnije pomotehničke mere su:
-sadnja manje bujnih podloga, jer su bujnije podloge osetljivije
-adekvatna rezidba, koja obezbeđuje dobro provetravanje krošnje, sa što manje rezova i oštećenja
-izbalansirano đubrenje, kako bi rast izdanaka bio umeren.
Suzbijanje počinje od faze mirovanja voćaka, primenom mineralnih ulja. U toku vegetacije, primena insekticida se pozicionira nakon migracije krvave vaši na letoraste u porastu, korišćenjem nekog od registrovanih isekticida :
-Movento 100 SC (a.m.spirotetramat), u koncentraciji
0,15% ili Teppeki (a.m. flonikamid), u količini 0,08-0,14kg/ha.

Comments

There are no comments yet for this post.