Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Prisustvo simptoma oboljenja koje prouzrokuje gljiva Taphrina insititiae na šljivi
Prisustvo simptoma oboljenja koje prouzrokuje gljiva Taphrina insititiae na šljivi

Na području Zlatiborkog okruga, vizuelnim pregledima zasada šljive, na lokalitetima Tripkova, Šljivovica i Stapari, uočeni su simptomi gljivičnog oboljenja čiji je prouzrokovač Taphrina insititiae. Simptomi su registrovani u zasadima koji nisu u intenzivnoj proizvodnji.

Ovaj parazit izaziva specifične poremećaje u morfogenezi zaraženih organa. Kod obolelih mladara dolazi do povećanja deobe ćelija i ovakvi mladari brže debljaju i nenormalno se granaju, stvarajući žbunaste, gnezdaste tvorevine. U  narodu je ovaj simptom  poznat kao  „veštičije metle“. Lišće u veštičijim metlama je svetlo zelene boje i deformisano. Postepeno, lišće gubi svoje zelenilo, a na naličju se krajem proleća obrazuje beličasta navlaka od askusa, spora gljive. Nakon toga lišće izumire i u toku leta veštičije metle ostaju ogoljene.

Micelija patogena zaražava pupoljak iz koga se razvija izdanak abnormalnog izgleda. Zaraza je sistemična i sva tkiva nove grane su zaražena. Iz grane, micelija prelazi na lišće na čijem naličju se formiraju askusi sa askosporama, koje omogućavaju nove zaraze pupoljaka iz kojih će se razviti veštičije metle.

U cilju zaštite zasada od ovog patogena preporučuju se hemijske mere zaštitite nekim od registrovanih preparata na bazi bakra u jesen, kada opadne najmanje 70% lisne mase i u proleće pre kretanja vegetacije.
Ukoliko je došlo do infekcije,  treba da se uklone svi zaraženi delovi, pre nego što gljiva formira reproduktivne organe. Formirane veštičje metle treba uklanjati odsecanjem najmanje 25 cm zdravog tkiva od mesta zaraze. Nakon rezidbe obolele zaražene biljne delove treba izneti iz zasada i uništiti.

Comments

There are no comments yet for this post.