Skip to main content

Užice

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Užice > Prilozi > Crna trulež kupusnjača
Crna trulež kupusnjača

Na području rada RC Užice usevi kupusa namenjeni  za jesenju proizvodnju se nalaze u fazi glavica dostigla do 70% do 80% očekivane veličine (BBCH 47-48).

Vizuelnim pregledom više parcela kupusa na punktu Sevojno registrovano je prisustvo simptoma crne truleži kupusnjača koje prouzrokuje bakterija Xanthomonas campestris pv. campestris.
Do infekcije ovom bakterijom može doći u svim fazama razvoja kupusa. Zaražen rasad vene i izumire, a na listovima starijih biljaka uočavaju se hlorotične pege koje se klinasto šire od ivice lista duž nerava, ka centralnom nervu. Kasnije, tkivo u okviru pega izumire, a nervi postaju crni li mrki. Prisustvo bakterije u sprovodnom sistemu dovodi do slabijeg razvoja i zaostajanja biljaka u porastu, a obolele glavice su zakržljale ili se uopše ne formiraju, što sve dovodi do gubitka prinosa. Zaraženo biljni tkivo podložno je napadu sekundarnih patogena.

Ova bakterija prezimljava u zemljištu, u zaraženim biljnim ostacima,  dve do tri godine. Može se preneti semenom, a održava se i na nekim korovskim biljkama. Širi se pomoću insekata, puževa, kišnih kapi, zalivanjem itd.

U cilju zaštite od ovog patogena, najznačajnije su preventivne mere kontrole kao što su:

- korišćenje zdravog semena za setvu,
- dezinfekcija supstrata u lejama gde se proizvodi rasad,
- primena plodoreda od 3-5 godina,
- suzbijanje potencijalnih prenosilaca,
- uklanjanje i uništavanje zaraženih biljaka.

Comments

There are no comments yet for this post.