Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Zdravstveno stanje pšenice
Zdravstveno stanje pšenice

Na području delovanja RC Subotica usevi pšenice se nalaze u fenofazi sedmo stablo vidljivo do  početak rasta stabljike (BBCH 27-30).

slika

Vizuelnim pregledom useva pšenice iz ranih rokova setve utvrđeno je prisustvo simptoma sive pegavosti lista pšenice (Septoria tritici) u zavisnosti od parcele na 15-30% biljaka, kao i simptoma pepelnice (Erysiphae graminis), na donjim listovima biljaka, na do 20% biljaka. U usevima iz kasnijih rokova setve simptomi sive pegavosti (Septoria tritici) su prisutni na 5-10% biljaka.

velika slika

Lisna rđa pšenice (Puccinia recondita) prisutna je samo na pojedinim parcelama, iz ranih rokova setve, sa izrazito gustim sklopom biljaka, na do 33% biljaka, a u usevima iz kasnijih rokova setve na 1-8% biljaka.

Uslovi za razvoj bolesti su bili povoljni u prethodnom periodu. Simptomi bolesti u usevima pšenice su prisutni u visokom intenzitetu, tako da nakon stabilizacije vremena i stvaranja povoljnih uslova za sprovođenje tremana biće neophodno da se izvrše hemijske mere zaštite useva.

Comments

There are no comments yet for this post.