Skip to main content

Region Subotica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Subotica > Prilozi > Pojava rutave bube -RC Subotica
Pojava rutave bube -RC Subotica

Na području delovanja RC Subotica uočeno je prisustvo rutave bube na korovima koji cvetaju u voćnjacima.

 

Slika: imago rutave bube na maslačku

 

Rutava buba –Tropinota (Epicometis) hirta spada u polifagne štetočine, hrani se cvetnim delovima svih voćnih vrsta, kao i na  uljanoj  repici  i na drugim biljkama koji cvetaju. Imago veoma dobro leti, brzo se seli na nove površine i zato je suzbijanje veoma teško. U toku dana, rutava buba je najaktivnija u periodu od 10 - 16 sati  kada su temperature najveće.

 

Hemijsko suzbijanje u kulturama koji cvetaju je strogo zabranjeno, a i neefikasno jer stalno doleću nove jedinke sa drugih mesta.

 

Visoke temperature u narednim danima usloviće povećanu aktivnost rutave bube kod rascvetalih kultura, pa se preporučuju sve preventivne mere u cilju zaštite od ove štetočine:

·         Upotreba obojenih posuda (najčešće plavih ili belih) napunjenih sa vodom i sa dodatkom neke  materije koje privlače insekte kao što su anis, cimet, negro bombone i dr. u cilju masovnog izlovljavanja;

·         Upotreba feromonskih klopki, koje mogu pored signala o ulovu prvih jedinki da posluže i za masovno izlovljavanje ukoliko se u velikoj brojnosti postave u zasadu ;

·         Zakorovljavanje voćnjaka do precvetavanja, u cilju smanjenja aktivnosti rutave bube na cvetovima voćnih vrsta.

Comments

There are no comments yet for this post.