Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Erwinia amylovora - bakteriozna plamenjača jabuke, kruške, dunje i drugih Rosacea
Erwinia amylovora - bakteriozna plamenjača jabuke, kruške, dunje i drugih Rosacea

Vizuelnim pregledom zasada jabuka na području delovanja RC Sombor, registrovali smo prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače jabuke (prouz.Erwinia amylovora).

Simptomi su prisutni na listovima i lastarima .Zaraženi listovi su crne boje, suše se i ostaju na lastarima, ne otpadaju. Oboleli mladari sa osušenim listovima izgledaju kao zahvaćeni plamenom i savijeni na vrhu , u vidu pastirskog štapa. Česte padavine sa temperaturnim kolebanjima uslovljavaju brzo širenje simptoma.

Mere zaštite se ogleda u vidu higijenskih mera koje je neophodno uraditi u zasadima u kojima je registrovano prisustvo simptoma:

- mehaničko uklanjanje zaraženih biljnih delova

Za uklanjanje zaraženih delova  koristiti dezinfikovani alat a zaražene biljne delove iseći tako da se zahvati 30-40 cm biljnog materijala ispod zaraženog dela . Isečene delove spakovati u vreće i izneti iz voćnjaka i zapaliti.

Nakon mehaničkog uklanjanja potrebno je uraditi hemijski tretman  sa preparatima na bazi bakarhidroksida u koncentraciji 0,05%.

Sobzirom da za dalje širenje je pogodno vlažno vreme mehaničko uklanjanje  obavljati po suvom i toplom vremenu kako ne bi došlo do daljeg širenja.

 

velika slika

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.