Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Bakteriozna plamenjača jabučastog voća Erwinia amylovora
Bakteriozna plamenjača jabučastog voća Erwinia amylovora

Na području delovanja RC Sombor, jabuke se nalaze u fenofazi od prečnik ploda do 40mm; plodovi su uspravni (T-faza); donja strana plodova i peteljke formira T do plodovi oko polovine krajnje veličine (BBCH 74-75).

Vizuelnim pregledom jabuka, na punktovima  Kupusina i Riđica, registrovano je prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora).

velika slika

Simptomi bakteriozne plamenjače javljaju se  na granama i plodovima. Zaraženi listovi su crne boje, suše se i ostaju na lastarima, ne otpadaju. Oboleli mladari sa osušenim listovima izgledaju kao zahvaćeni plamenom i savijeni na vrhu, u vidu pastirskog štapa. Na obolelim plodovima prvo se uočavaju tamno zelena područja koja kasnije postaju crna, a vrlo često iz takvih plodova curi i bakterijski eksudat. Trenutne vremenske prilike koje karakterišu česte padavine sa temperaturnim kolebanjima uslovljavaju brzo širenje simptoma.

Mere zaštite, koje se preporučuju u zasadima sa prisustnim simptomima, podrazumevaju higijenske mere mehaničkog uklanjanja zaraženih biljnih delova.

Za uklanjanje zaraženih delova koristiti dezinfikovani alat, a zaražene biljne delove iseći tako da se zahvati 30-40 cm biljnog materijala ispod zaraženog dela. Isečene  zaražene delove spakovati u vreće izneti iz voćnjaka i zapaliti.

Za širenje bakteriozne plamenjače pogodno je vlažno vreme, pa se mehaničko uklanjanje  preporučuje po suvom i toplom vremenu.

Nakon obavljenog odstranjivanja zaraženih delova, preporučuje se hemijski tretman nekim od  preparata na bazi bakar-hidroksida u koncentraciji 0,05%.

Comments

There are no comments yet for this post.