Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Mere kontrole rutave bube u voćnjacima
Mere kontrole rutave bube u voćnjacima

Na području delovanja RC Sombor, koštičave i jabučaste voćne vrste se nalaze u različitim fazama cvetanja: od faze većina cvetova sa formiranim kruničnim laticama koje formiraju cvetnu ložu do punog cvetanja  (BBCH 59-65).

Na feromonskim klopkama su registrovani prvi ulovi rutave bube (Epicometis hirta). Vizuelnim pregledom voćnjaka, registrovano je prisustvo imaga na korovskim biljkama,  ali se u narednim danima očekuje i njen prelazak na cvet voćaka.

Rutava buba  ima jednu generaciju godišnje i  prezimljava kao odrasla jedinka u zemlji na dubini do 10 cm. Po izlasku iz zemlje prvo naseljava maslačak a kasnije se seli na uljanu repicu, krušku, jabuku, trešnju i dr. Imago rutave bube je dobar letač. Najaktivniji je u najtoplijem delu dana, u periodu od 10-16h.

Preporučujemo proizvođačima redovan obilazak voćnjaka u najtoplijem delu dana u cilju utvrđivanja prisustva imaga , naročito na obodnim delovima parcela. Od ove štetočine najugroženiji su mladi zasadi gde u potpunosti može biti uništen rod.

Poljoprivrednim proizvođačima preporučujemo nekoliko mehaničkih  mera u cilju smanjena brojnosti imaga:

-postavljanje lovnih posuda (bele i plave boje) u koje je potrebno sipati vodu i dodati anis ili Negro bombone –posude se mogu postaviti i na zemlju i u krošnju drveta:

velika slika

-postavljanje feromonskih klopki koje mogu da posluže kako za signalizaciju prvih ulova tako i za masovnije izlovljavanje:

velika slika

-zakorovljavanje voćnjaka do precvetavanja.

Primena insekticida zbog prisustva pčela i drugih polinatora nije dozvoljena!

Comments

There are no comments yet for this post.