Skip to main content

Region Sombor

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sombor > Prilozi > Pojava dudove štitaste vaši u zasadima trešnje
Pojava dudove štitaste vaši u zasadima trešnje

Na području delovanja RC Sombor, trešnja se nalazi u fenofazi mirovanja (BBCH 00).

velika slika

velika slika

Dudova štitasta vaš (Pseudaulacaspis pentagona) je polifagna vrsta, koja naseljava dud, breskvu,  badem, šljivu i mnoge druge  voćne vrste. Pored voća, njeno prisustvo je registrovano i na jorgovanu.

Kod ove vrste, izražen je polni dimorfizam. Ženka je kruškolikog oblika žutonarandžaste boje. Štit ženke je okrugao, veličine oko 2mm bele ili beložute boje, na vrhu crveno braon. Mužjaci su duži, manji su od ženki, dužine oko 0,5-1mm, narandžaste boje. Štit mužjaka je izdužen i štapolik, bele boje, sa jednom larvenom košuljicom. 

Ova štitasta vaš ima dve  do tri generacije godišnje (što zavisi od vremenskih uslova). Prezimljava u stadijumu polno zrele ženke ispod štita  koja može biti na stablu, granama voćki ili u pukotinama kore. Razvoj nastavlja rano u proleće, polaganje jaja započinje u aprilu. Period polaganja jaja traje oko mesec dana i svaka ženka položi oko 100 jaja. U međuvremenu, nastupa piljenje larvi iz najranije položenih jaja, te se pod jednim štitom mogu naći jaja, larve i prazni horioni. Ispiljene larve se kreću po biljci i traže povoljno mesto za pričvršćivanje i ishranu. Imago prve generacije se javlja početkom jula. Imago druge generacije se pojavljuje krajem avgusta i početkom septembra.

Dudova štitasta vaš na granama obrazuje kolonije bele boje koje mogu biti brojne. Ove štetočine mogu naseliti i plodove i takvi plodovi su lošijeg kvaliteta.Vaši izazivaju velike štete, sisaju sokove biljke i dovode do iscrpljivanja voćki i vremenom do sušenja napadnutih grana.

Prisustvo ove štetočine može dovesti do iznurivanja, slabljenja porasta i smanjenja prinosa biljke domaćina.

Pored  direktnih šteta  luče i velike količine ''medne rose'' koja je idealna podloga za razvoj gljiva čađavica.

Poljoprivrednim proizvođačima se preporučuje obilazak zasada u cilju utvrđivanje prisustva vašiju na stablima. Ukoliko se prilikom pregleda utvrdi njihovo prisustvo, preporučuje se primena preparata na bazi mineralnih ulja (Galmin, Plavo ulje, Crveno ulje).

Tretman je najbolje sprovesti na temperaturama iznad 5°C, i prilikom tretmana stabla dobro okupati.

RC Sombor će nastaviti monitoring dudove štitaste vaši i izvestiti o piljenju larvi i pravovremenom momentu primene insekticida.

velika slika

velika slika

velika slika

velika slika

velika slika

velika slika

Comments

There are no comments yet for this post.