Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Štetočine u zasadima jabuke i breskve
Štetočine u zasadima jabuke i breskve

Na lokalitetima Divoš i Šuljam gde se prati let Cydia mollesta,svakodnevno se beleže ulovi na feromonskim klopkama .U toku je let četvrte generacije štetočine.

Na lokalitetu Divoš vrednost akumulisanih stepen dana je 1824,04 cdd.

Cydia molesta osim breskve ubušuje se i u plodove jabuke,naročito larve tekuće generacije usled nedostatka primarnog domaćina(većina bresaka je obrano u ovom periodu).

Obzirom da je Cydia molesta karantinska štetočinana u nekim zemljama uvoznicama naše jabuke,mora se posebna pažnja posvetiti kontroli prisustva breskvinog smotavca u jabučnjacima.

Carpocapsa pomonella - u toku je let treće generacije na lokalitetu Divoš,  vrednost akumulisanih stepen dana je 1393,13 cdd sa 30.08.2015.

Praćenjem leta jabučnog  smotavca  takođe se beleže velike brojnosti u odnosu na iste lokalitete predhodnih godina. Velike brojnosti  i produžen let štetočine su uslovljene produženjem perioda sa visokim temperaturama.

Preporučuje se proizvođačima , kontrolisanje stanja u zasadima jabuke na prisustvo obe štetočine,naročito u zasadima gde nije rađena hemijska ili ručna proreda plodova i gde su plodovi zbijeni.

Obzirom na trenutno stanje u voćnjacima,  preporučuje se proizvođačima tretman jabuke insekticidima. Berba  jabuke  je ili u toku ili se očekuje u narednom periodu te je neophodno voditi računa o karenci izabranih insekticida.

Proizvođači mogu koristiti neki od sledećih preparata sa kraćom karencom:

a.m. emamaektin benzoat preparat Affrm 095 SG u konc.0,3% ,karenca 7 dana

a.m.indoksakarb preparat Avaunt 15 EC u konc.0,05% karenca takođe 7 dana

Comments

There are no comments yet for this post.