Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Lisna pegavost kruške
Lisna pegavost kruške
Na terenu RC Sremska Mitrovica, u pojedinim zasadima kruške, naročito na osetljivom sortimentu i u zasadima gde nije vršena intenzivna zaštita od prouzrokovača čađave krastavosti, prisutni su simptomi lisne pegavosti kruške (Mycosphaerella pyri).
 
simptom lisne pegavosti
 
Patogen prezimljava u peritecijama  u opalom lišću, početkom proleća iz peritecija se oslobađaju askospore koje u kišnim uslovima klijaju na površini biljnog tkiva i vrše primarne infekcije. U okviru zaraženog tkiva, nakon 14 dana formiraju se piknidi sa piknosporama koje utiču na sekundarno širenje zaraze u toku vegetacije. 
Kao posledica infekcije nastaju sivkaste pege sa ljubičastim oreolom a u okviru pega se formiraju piknidi.
Spajanjem pega nastaju veće nekrotične površine, kod jačih infekcija može doći do rane defolijacije, nemogućnosti sazrevanja letorasta te se povećava i opasnost od izmrzavanja.
 
U zasadima gde su prisutni simptomi ovog patogena u jačem intenzitetu (Čalma i okolina), preporučuje se tretman opalog lišća petopostotnim rastvorom uree kako bi se inicirala intenzivnija degradacija lišća i na taj način smanjio infektivni potencijal patogena.

Comments

There are no comments yet for this post.