Skip to main content

Region Sremska Mitrovica

Go Search
Home
Terenski rezultati
Novi Sad
Bačka Topola
Vrbas
Vršac
Zrenjanin
Kikinda
Pančevo
Ruma
Senta
Sremska Mitrovica
Sombor
Subotica
Beograd
Čačak
Jagodina
Kragujevac
Kraljevo
Kruševac
Leskovac
Mladenovac
Negotin
Pirot
Požarevac
Smederevo
Šabac
Užice
Valjevo
Vranje
Niš
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Sremska Mitrovica > Prilozi > Sprovođenje fitosanitarnih mera u voćnjaku
Sprovođenje fitosanitarnih mera u voćnjaku

Nakon opadanja lišća kod višegodišnjih voćnih zasada, preporučuje se primena jedne od najvažnijih pomotehničkih mera, a to je „zrela“ ili zimska rezidba. Ova mera je veoma važna za regulisanje prinosa voća u narednoj vegetaciji.

Preporuka proizvođačima je da, pre izvođenja rezidbe, izvrše dezinfekciju alata i pribora. Dezinfekcija alata i pribora koji se koriste u rezidbi se može izvršiti potapanjem istog u rastvor varikine ili 5% rastvor bakarnih preparata ili u neki drugi dezinficijens.

Zrelu rezidbu treba iskoristiti za uklanjanje starih, suvih grana, kao i delova biljke koji su u vegetaciji bili zaraženi nekim od fitopatogenih bakterija (Erwinia amylovora, Pseudomonas syringe pv.syringe) ili gljivica (Nectria galigena). Preporučuje se i uklanjenje mumificiranih plodova koji su mesta prezimljavanja različitih patogena (Monilinia spp.).

Zaražene biljne delove potrebno je odstraniti sa stabla, izneti iz voćnjaka i zapaliti.

 

Stabla kruške inficirane bakterijama

U zasadima jabuke i kruške, koji  su u toku  vegetacije bili zaraženi  gljivom prouzrokovačima čađave pegavosti lista i krastavosti plodova jabuke  (Venturia inequalis) i čađave krastavosti kruške (Venturia pirina), pretpostavka je da se na opalom lišću nalaze pseudotecije ovih patogena, te treba izvršiti tretman opalog lišća sa 5% rastvorom uree, u cilju razlaganja lišća, a samim tim  i smanjenja infektivnog potencijala ovih patogena u narednoj vegetaciji.

Comments

There are no comments yet for this post.