Skip to main content

Region Senta

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Senta > Prilozi > Stanje useva uljane repice
Stanje useva uljane repice

Uljana repica se na terenu RCSenta nalazi u različitim fenofazama zavisno od vremena setve ( od faze 9 i više listova do početka rasta stabla; 19-30 BBCH skale) Vizuelnim pregledom useva registrovana su pojedinačna imaga male repičine pipe (Ceuthorrynchus quadridens) i velike repičine pipe (Ceuthorrynchus napi) u indeksu napada do 3,7 % .

Larve repičine pipe bušeći hodnike u stablu uljane repice dovode do usporavanja razvoja biljaka iznad napadnutog mesta, što kasnije dovodi do deformacije cvetnog stabla i njegovog povijanja, kao i do pucanja tkiva.

 

Simptomi suve truleži( Phoma lingam) se još uglavnom nalaze na donjim listovima, ali se postepeno šire i na mlađe listove.

Ovaj patogen napada usev već u jesenjem periodu sa simptomima na lišću, koji se u povoljnim uslovima  premeštaju na stabljiku i uzrok su  raka stabljike. Phoma može da umanji prinos i do 50% . Utiče na razvoj semena i dovodi do poleganja useva. Značajnije se javlja na parcelama gde se ne poštuje plodored.

 

RCSenta i dalje prati razvoj i širenje štetnih organizama na uljanoj repici i blagovremeno će izdati signal o potrebi hemijske zaštite useva.

Comments

There are no comments yet for this post.