Skip to main content

Smederevo

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Smederevo > Prilozi > Povrtna stenica (Nezara viridula)
Povrtna stenica (Nezara viridula)

Na teritoriji RC Smederevo, registrovano je prisustvo povrtne stenice (Nezara viridula) u gajenim usevima (paprika, paradajz, krompir) i na manjim površinama u blizini okućnica i bašta.

 

 

 

Povrtna stenica je polifagna štetočina. Štete pričinjavaju larve i odrasle jedinke koje buše biljno tkivo i sisaju sokove. Velike štete pričinjavaju na zrelim plodovima paprike i paradajza, gde na mestima ishrane dolazi do promene boje na pokožici, plodovi dobijaju gorak ukus, i gube tržišnu vrednost.

 

Ova stenica polaže jaja ovalnog oblika na naličju listova. Sveže položena jaja su bele boje, a sa razvojem dobijaju crvenkastu nijansu. Odrasle jedinke su intenzivno zelene boje, dok larve tokom svog razvoja menjaju boju, uz prisustvo belih tačkica po telu što je karakteristično za svih pet larvenih uzrasta.

 

Tek ispilele larve se ne hrane, dok u kasnijim fazama razvoja buše biljno tkivo i ispuštaju toksine.

 

U našoj zemlji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine, ali  je sistem PIS-a u proteklih par godina sprovodio oglede u cilju suzbijanja i zadovoljavajuću efikasnost su pokazali insekticidi na bazi aktivne materije bifentrin (Talstar 10 EC) u koncentraciji 0,05%, čija karenca u usevu paradajza iznosi 7 dana. Na manjim površinama (bašte i okućnice) preporuka je da se odrasle jedinke ručno sakupljaju i da se na taj način smanjuje njihova populacija.

 

Tokom jeseni, odrasle jedinke nalaze skloništa da prezime, pa ih neretko možemo sresti i u urbanim sredinama, kućama i stanovima. U kontaktu sa ljudima, u cilju odbrane, ispuštaju nelagodan miris koji nije opasan za čoveka i ne ugrožava zdravlje ljudi.

Comments

There are no comments yet for this post.