Skip to main content

Region Ruma

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Ruma > Prilozi > Erwinia amylovora - bakteriozna plamenjača jabučastog voća
Erwinia amylovora - bakteriozna plamenjača jabučastog voća

Vizuelnim pregledom zasada jabuke i kruške na terenu RC Ruma uočava se prisustvo simptoma bakteriozne plamenjače (prouzrokovač Erwinia amylovora).

 

Simptomi se najpre uočavaju na cvetu –pojava mrke, a potom crne boje cvetova koji se suše i izumiru. Sa cveta kroz cvetnu dršku patogen dospeva na mladare i lišće. Obolelo lišće dobija crnu boju, suši se, ali ne otpada. Oboleli mladari venu, dobijaju prvo mrku, a potom crnu boju, pa zajedno sa osušenim listovima izgledaju kao zahvaćeni plamenom, savijeni na vrhu u vidu tzv. pastirskog štapa.  Patogen postepeno prelazi i na deblje grane i plodove. Plodovi u početku venu, postaju mrke boje, zatim crne i na kraju potpuno izumiru. Kada je vlažno, iz obolelih delova se pojavljuju kapljice bakterijskog eksudata iz kojeg  se zaraza dalje  širi insektima, kapljicama vode, vetrom i sl.

 

 Simptomi- jabuka i kruška

 

S obzirom da smo tokom proleća imali česte padavine praćene  značajnim kolebanjima temperatura, ostvareni su idealni uslovi za infekciju i razvoj bakteriozne plamenjače.

 

U zasadima u kojima se registruje prisustvo simptoma, proizvođačima se preporučuje mehaničko uklanjanje zaraženih biljnih delova (obavezno po suvom i toplom vremenu kako ne bi došlo do daljeg širenja zaraze). Neophodno je koristiti dezinfikovan alat, a prilikom odsecanja zaraženih biljnih delova zahvatiti 30-40 cm zdravog biljnog materijala. Isečene delove izneti iz voćnjaka i spaliti. Nakon mehaničkog uklanjanja zaraženih biljnih delova, neophodno je izvršiti hemijski tretman zaštite otvorenih rana preparatima na bazi bakarhidroksida u koncentraciji od 0,05%.

 

 

Comments

There are no comments yet for this post.