Skip to main content

Region Ruma

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Region Ruma > Prilozi > Metcalfa pruinosa
Metcalfa pruinosa
 

Na terenu RC Ruma prisustvo larvi cikade Metcalfa pruinosa (bela ili medena cikada) registrovano je početkom jula, najpre na ukrasnom bilju i spontanoj korovskoj flori. Nakon toga, uočava se na sve većem broju domaćina (vinova loza, jabuka, trešnja, malina,…). Prisustvo ove štetočine se registruje uglavnom u baštama i okućnicama, kao i u zasadima i usevima u kojima se ne primenjuju redovne mere zaštite. Poslednjih nekoliko dana uočava se i pojava imaga.

 

Larve na ukrasnom bilju

 

 

   

Larve i imago na v. lozi            Larve i imago na jabuci

 

 

  

Larve na trešnji                        Larve na malini

 

 

Ova cikada  potiče iz Severne i Srednje Amerike. U Srbiji je prvi put zabeležena 2006. godine (Beograd, Košutnjak). Izraziti je polifag. Domaćini su joj brojne vrste šumskog i ukrasnog drveća, voćke, vinova loza, mnoge žbunaste i neke zeljaste biljke. Najveći rizik za širenje ove cikade predstavlja  trgovina ukrasnim biljkama, odnosno prevoz sadnog materijala u kojem su položena  jaja. 

 

Ima  jednu generaciju godišnje, a prezimljava u stadijumu jaja koja polaže u pupoljke ili u koru biljke domaćina. Larve obilno luče belu voštanu prevlaku, po čemu se lako uočava njihovo prisustvo. Direktne štete  nastaju usled ishrane larvi i imaga sisanjem biljnih sokova, što dovodi do slabijeg porasta i  iznurivanja biljke domaćina. Indirektne štete nastaju usled obilnog lučenja medne rose na koju se naseljavaju gljive čađavice, usled čega plodovi gube tržišnu vrednost.

 

Ukoliko se uoči prisustvo ove cikade  preporučuje se mehaničko uklanjanje i uništavanje napadnutih biljnih delova, kao i uništavanje parloga, jer je uočeno da je tamo najbrojnija. Hemijske mere kontrole ne daju zadovoljavajuće rezultate zbog pokretljivosti larvi i imaga, kao i zbog prisustva ove cikade na velikom broju spontanih i ukrasnih biljaka gde se neometano razvija i održava. U Srbiji nema registrovanih insekticida za suzbijanje ove štetočine.

Comments

There are no comments yet for this post.