Skip to main content

Prokuplje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Prokuplje > Prilozi > Prisustvo simptoma pepelnice vinove loze (Uncinula necator) na grozdu
Prisustvo simptoma pepelnice vinove loze (Uncinula necator) na grozdu

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje zasadi vinove loze nalaze se u fenofazi od početak šarka do faze šarak bobica (BBCH 81-83).

U zasadima vinove loze, lokalitet Đakus,  gde nije sprovedena adekvatna zaštita, vizuelnim pregledima registrovano je prisustvo simptoma pepelnice vinove loze (Uncinula necator) na bobicama.

Prouzrokovač ove bolesti je gljiva Uncinula necator, koja prezimljava u obliku micelije između ljuspica pupoljaka ili u obliku kleistotecija (plodonosna tela). Ova gljiva se na vinovoj lozi javlja od ranog proleća, pa sve do kraja vegetacionog perioda. Za razliku od plamenjače koja zahteva toplo vreme sa određenom količinom vlage, za razvoj pepelnice nije neophodno prisustvo vlage. Širenje pepelnice odvija se i u vreme sušnog perioda.

 Simptomi ove bolesti javljaju se na svim zelenim delovima vinove loze. Obilno đubrenje azotom, izostanak uklanjanja viška zelene mase kao i ostavljanje velikog broja lastara zbog roda, pogoduju pojavi i razvoju pepelnice.

Na listu simptomi oboljenja se javljaju u vidu sivkaste prevlake. Listovi mogu da budu zaraženi u bilo kojoj fazi razvoja. Mladi listovi se kovrdžaju nakon čega se suše i propadaju.

Na grozdovima se ispoljava najveća šteta koju ova gljiva može prouzrokovati. Napadnute bobice zaostaju u razvoju, pucaju i propadaju.

Mere kontrole pepelnice vinove loze podrazumevaju gajenje otpornih sorti, uklanjanje listova koji se nalaze uz grozdove, sa ciljem što boljeg provetravanja i lakšeg sprovođenja hemijskih mere zaštite. U toku vegetacione sezone RC Prokuplje je objavlilo više preporuka sa ciljem zaštite od pepelnice vinove loze, kao i od drugih štetnih organizama koje možete pogledati na linku.

Comments

There are no comments yet for this post.