Skip to main content

Prokuplje

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Prokuplje > Prilozi > Plamenjača jagode (Phytophthora fragariae)
Plamenjača jagode (Phytophthora fragariae)

Na teritoriji delovanja RC Prokuplje zasadi jagode na otvorenom se, u zavisnosti od lokaliteta i sortimenta, nalaze u fazi početak sazrevanja: većina plodova bele boje do faze glavne berbe: većina plodova obojena (BBCH 81-87).

Pregledom useva jagode registruje se prisustvo simptoma koji upućuju na simptom plamenjače jagode (Phytophthora fragariae). Ova bolest pojavljuje se u svim rejonima naše zemlje gde se gaji jagoda. Koren zaraženih biljaka izumire što dovodi do sušenja biljaka, a samim tim  i smanjenja prinosa. Štete od ovog patogena su velike, jer kroz nekoliko godina dovode do izumiranja biljaka kao i zagađenja parcele ovim patogenom, koji se zadržava u zemljištu.

U cilju suzbijanja ove bolesti od izuzetnog značaja su preventivne mere kao što su: korišćenje zdravog sadnog materijala, odabir ocednih i nezaraženih parcela za sadnju i odstranjivanje zaraženih biljaka sa parcele u cilju sprečavanja daljeg širenja bolesti. Hemijske mere zaštite se preporučuju naročito na terenima gde se često gaji jagoda pod folijom i gde se vrši intenzivno navodnjavanje, zalivanjem zemljišta sa obe strane reda na udaljenosti oko 30 cm, fungicidima na bazi aktivnih materija fluazinam+metalaksil-M i to početkom listanja, u ranoj fazi razvoja jagode.

Comments

There are no comments yet for this post.