Skip to main content

Pirot

Go Search
Home
Terenski rezultati
  

Portal Prognozno-izveštajne službe zaštite bilja > Pirot > Prilozi > Pojava rutave bube
Pojava rutave bube

Vizuelnim pregledom zasada  kruške koja se nalazi u fazi početka cvetanja do punog cvetanja, registrovana je pojava rutave bube (Tropinota hirta).

         

Imago rutave bube na krušci

Lovne klopke u zasadu

Štete na cvetu voćaka nanose samo odrasli insekti, koji se hrane prašnicima, tučkom, a u nedostatku hrane i pupoljcima. Ima jednu generaciju godišnje i  prezimljava kao  odrasla jedinka u zemlji na dubini do 10 cm. Imago rutave bube je dobar letač i najaktivniji je u najtoplijem delu dana  u periodu od 11 - 16 časova.

Preporuka voćarima je da pregledaju svoje zasade u najtoplijem delu dana, i ukoliko uoče imaga rutave bube sprovedu mere njenog mehaničkog izlovljavanja. U voćnjacima treba postaviti što više lovnih posuda plave ili bele boje napunjene vodom uz dodatak  negro bombona ili nekog voćnog sirupa,  naročito oko rubova parcela. Posude se mogu postaviti na zemlju i u krošnju drveta.  Sadržaj u lovnim posudama redovno menjati.

Prisustvo korovske vrste maslačka (Taraxacum oficinale)  u voćnjacima je poželjno jer se rutava buba hrani cvetom maslačka (pa se ne preporučuje njegovo uklanjanje iz voćnjaka).

Comments

There are no comments yet for this post.